lauantai 1. syyskuuta 2007

UKK-puisto 2007 - vaelluksen valmistelut

Arvioitu patikkamatka n. 90 km lisättynä leireillä tapahtuvilla huiputuksilla.

Perjantai 31.8.2007

Auto(t) ajetaan autopikajunaan, joka lähtee kohti Rovaniemeä klo 21.00. Ennen junan lähtöä käymme syömässä perinteiset kebab- ym. mätöt jossain lähikapakoissa. Junan lähdettyä kuulu hyteistä perinteiset pst pst äänet, kun Kalle eli Carlsberg – tölkit aukeavat. Tankkauksen jälkeen siirrymme ravintolavaunun puolelle kohottamaan reissutunnelmaa.

Lauantai 1.9.2007 (patikointimatka n. 14 – 15 km)

Saapuminen Rovaniemelle n. klo 10.00. Aamiainen syödään joko junassa ennen Rovaniemeä tai jommassakummassa Joulupukin pajaa vastapäätä olevalla huoltoasemalla.

Saapuminen Saariselälle n. klo 14.00 ja auto(je)n pysäköiminen etukäteen varatun majoitustilan lähettyville, jonne palaamme reissun jälkeen seuraavan viikon perjantaina 7.9.2007.

Mahdollinen ”pikatankkaus” ennen lähtöä taks(e)illa Aittajärvelle. Sinne saapumisaika tankkauksen pituudesta ja taksin saamisesta riippuen lienee n. klo 16.00 – 16.30.

Suomujoen ylitys kahlaamalla. Määränpää on n. 14 – 15 km:n päässä oleva Sarviojan autio-/varaustupa/nuotio/telttapaikka, jossa viettäisimme ensimmäisen yön.

Kuljemme Maantiekurun ojan vartta menevää polkua pitkin etelään ensimmäiselle tauko-/tulipaikalle, joka on Vetämäkurun läheisyydessä. Ylitämme/alitamme (ellei ole porttia) poroaidan. Arvioitu saapumisaika nuotiopaikalle on viimeistään n. 17.30 (kuljettu matka arvioitu n. 3,5 kilometriksi).

Jatkamme n. 10 minuutin tauon jälkeen matkaa mielialasta, voimavaroista ja säästä riippuen joko:

1. Maantiekurua pitkin Sotavaaranojan risteykseen, jonne saavumme n. klo 19.00. Pidämme paikalla n. 10 minuutin tauon (kuljettu matka arvioitu n. 5,5 kilometriksi).

Tämän jälkeen jatkamme polkua etelään, kunnes käännymme parin kilometrin päässä olevasta risteyksessä vasemmalle menevälle polulle, jonne saavumme n. klo 19.40. Nousemme polkua ylöspäin Kaarnepään ja Seisomakivenselän väliseen satulaan, jossa pidämme lyhyen puhallustauon. Nousua on risteyksestä satulaan n. 120 m ja todellinen matka n. 1,2 km. Jatkamme matkaa n. klo 20.20.

Täältä laskeudumme Vaulopään ja Kaarnepään väliseen solaan ja ohitamme n. kilometrin taivalluksen jälkeen Sudenpesä-nimisen kammin. Saavumme lopulta Sarviojalle. Matka satulasta Sarviojalle on n. 2 km ja olemme perillä n. klo 20.50

tai:

2. Lähdemme nousemaan vinottain Kuotmuttipään vasenta reunaa pitkin kohti sen avotunturilakea ja huiputamme Kuotmuttipään. Linnuntietä on matkaa huipulle n. 2 km ja korkeuseroa n. 200 m.

Jatkamme avotunturia etelään kohti Kaarnepään huippua. Nousua on 3 km:n matkalla n. 130 m. Kaarnepään korkeus on merenpinnasta n.531 m. ja alhaalla olevasta Maantiekurusta n. 250 m. Laskeudumme Kaarnepäältä alas Sarviojan kämpälle tunturin kaakonpuoleista rinnettä pitkin.
Tämän ”huiputusmatkan” kokonaispituudeksi ekalta tulipaikalta arvioin n. 7-8 km:ksi ja kestoksi n. 4-4,5 tuntia eli perillä oltaisiin siinä n. 21.30 – 22.00. Teltat pantaisiin pystyyn pimeässä, ellei sitten nukuta autiotuvassa.

Molemmissa vaihtoehdoissa pidämme kiinni Retkiremmin reissuilla enemmän tai vähemmän pakon sanelemista perinteistä syödä ensimmäisen vaelluspäivän päivällinen eteläeurooppalaiseen tapaan vasta kello 21.00 jälkeen.

Kakkosvaihtoehdon toteutuminen edellyttää hyvää säätä ja mielellään jopa mahdollisesti sitä, että olisimme Aittajärvellä jo n. 15.30. Tämä edellyttää, että perusremmiläisten ja mahdollisten vierailevien tähtien kunto on kohdallaan.

Sunnuntai 2.9.2007 ja maanantai 3.9.2007 (patikointimatka 10 – 11 km)

Aamiainen aamutoimet ja baanalle. Taivallamme kohti n. 5-6 km:n päässä olevaa Paratiisikurua Hattu- ja Vaulopään välisen kurun kautta. Viivymme Paratiisikurussa tovin kuvaillen ja kuka mitäkin tehden.

Nousemme sieltä kohti Ukselmapään huippua. Korkeusero on n. 200 m. Matka on linnuntietä Paratiisikurusta Ukselmapään huipulle n. 1,4 km. Nousu on alussa aika jyrkkä, mutta loivenee lopulta. Huipulla huilataan ja ihaillaan maisemia.

Kävelemme Pirunportin läpi ja jatkamme matkaa alaspäin Muorravaarakkaan, jonne on matkaa n. 3 km ja laskua n. 200 m. Kokonaismatkan pituus Sarviojalta Muorravaarakkaan on n. 10 - 11 km. Jäämme pariksi yöksi joko tänne tai sitten siitä n. 2,5 km etelään olevalle tulipaikalle. Huiputamme joka tapauksessa lähituntureita ja ihailemme (toivon mukaan) komeaa Itä-Lapin ruskaa.

Tiistai 4.9.2007 ja keskiviikko 5.9.2007 vaihtoehto 1. (patikointimatka 11 – 15 km)

Mikäli olemme viettäneet edelliset pari yötä autio- ja varaustuvan läheisyydessä, ylitämme kahlaamalla Muorravaarakanjoen, ja nousemme Lumikurunojan vartta kohti Lumikurua ja Lumipäätä.

Nousemme Lumipään ja Suppu-Kotavaaran väliseen satulaan ja laskeudumme Pälkkimäojan latvoille. Sitten meillä on kaksi vaihtoehtoa:

1. Jatkamme Pälkkimäojan vieressä olevaa polkua pitkin kiertäen Apujoukkojenvaaran suuntana Luirojärvi.
Kokonaismatka Muorravaarakan kämpiltä Luirolle on Apujoukkojenvaara kierrettäessä n. 13 – 14 km. Nousua on matkan aikana kokonaisuudessaan n. 260 m.

Kahden ensimmäisen kilometrin matkalla nousua on n. 80 m. Sen jälkeen nousu jyrkkenee ollen 2,5 km:n matkalla n. 180 m. Tämän jälkeen ei ole kuin silloin tällöin pieniä mäkiä.

2.Ylitämme Apujoukkojenvaaran ja tulemme samalle polulle jatkaen matkaa Luirolle.

Kahden ensimmäisen kilometrin matkalla nousua on n. 80 m. Sen jälkeen nousu jyrkkenee ollen 2,5 km:n matkalla n. 220 m. Nousua on siis yhteensä 300 m. Tämän jälkeen nousemme Apujoukkojenvaaralle ja ylitämme sen saapuen Luirolle menevälle polulle. Matka on lyhyempi n. 11 – 12 km, mutta nousua tulee enemmän eli yhteensä 300 m + Apujoukkojenvaaran ylitys 80 m eli yhteensä 380 m. Aikaa arvelen kuluvan tiistaipäivänä matkantekoon pysähdyksineen n. 5 tuntia vaihtoehdossa 1 ja n. 6 tuntia vaihtoehdossa 2.

Tiistai 4.9.2007 ja keskiviikko 5.9.2007 vaihtoehto 2 (patikointi 11 - 13 km)

Mikäli olemme viettäneet pari edellistä yötä Anteripään länsipuolella Muorravaarakanjoen tulipaikalla, kierrämme Sokostin sen eteläpuolelta. Ylitämme Muorravaarakkajoen ja kävelemme sen pohjoispuolta länttä kohti tulipaikalle, joka on n. 3,5 km:n päässä. Tulipaikan ja yöpymispaikan korkeusero on n. 40 m.

Nousemme Hietapään ja Kärppäpäiden väliseen satulaan n. 440 m:n korkeuteen eli korkeuseroa tulipaikan ja satulan välillä on n. 120 m. Matkaa satulaan tulipaikalta on n. 3 – 3,5 km. Laskeudumme sitten Kärppäjärviltä Luirolle menevälle polulle, josta matkaa on Luirolle n. 5 – 6 km. Kokonaismatka on tässä vaihtoehdossa n. 11,5 – 13 km.

Huiputamme Sokostin ja saunomme, sekä kuvailemme ja istuskelemme nuotiotulilla. Yöt vietetään joko Luirojärven länsipuolella olevalla teltta-/tulipaikalla tai sitten ”Hiltonin” läheisyydessä.

Torstai 6.9.2007 (patikointi n. 15 km)

Lähdemme patikoimaan kohti Kotaköngästä, jonne on matkaa Luirolta n. 15 km. Jos olemme yöpyneet Hiltonissa, ylitämme ensin Luirojoen. Mikäli taas tulipaikalla, niin vältymme siitä, koska olemme tehneet sen jo aiemmin.

Seuraamme Tuiskukuruun menevää polkua, mutta eroamme siitä Ampuojan latvoilla. Jatkamme Vasanlyömäpäiden ja Ampupään välisen satulan kautta matkaa Vasanlyömänojan alkulatvoille.

Voimme pitää ruokatauon taivallettuamme n. 9 km:n matkan tulipaikalla, joka on n. parin kilometrin päässä Palovankasta (Kuva).

Jatkamme sitten Kotakönkäälle, johon leiriydymme.

Perjantai 7.9.2007 (patikointi n. 20 km)

Aamutoimien ja aamiaisen jälkeen ylitämme Suomujoen ja jatkamme Hikiojaa seuraillen Rautulammelle. Matkaa on arviolta n. 7 km. Täältä jatkamme Rautuvankanojaa seuraillen n. 7 km, jonka jälkeen ylitämme sen ja nousemme Kiilopään pohjoista rinnettä Kiilopäälle. Matkaa sinne on risteyksestä 6 km ja nousua n. 140 m.

Tämä osa matkasta on kohtuullisen leppoisaa. Ainoat kiipeämiset ovat Hikioja – Raututunturit (korkeusero 169 m 5 km:n matkalla), sekä Kiilopään pohjoisen sivun nousu 180 m 4 km:n matkalla. se on sitten siinä, tämän jälkeen skumppa, sauna ja bisse odottavat voittajiaan.

Ei kommentteja: