keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Stora Sjöfalletin vaelluksen suunnitteluilta 26.05.2009

Olin lähetellyt Heikillä maaliskuun lopussa pidetyn suunnitteluillan jälken retkiremmiläisille linkkejä Internet-sivuille, joissa oli kertomuksia ja/tai kuvia tulevan reissumme kohteesta, Stora Sjöfalletin kansallispuistossa ja siellä sijaitsevasta Lapin kuningattaresta, Akka-tunturista.


Noissa maisemissa ollaan parin kuukauden päästä. Perinteinen äijäruoka antaa voimia ajatuksille ;-)

Tänään olisi tarkoitus tehdä tarkempia suunnitelmia perinteisen äijäruoan eli makkaran ja oluen antamien voimien siivittämänä.

Kävimme ruokailun jälkeen suoraan asiaan. Olin laatinut meille muistion, jossa oli juttuja mm. aikataulusta, ajoreitistä Oulusta Ritsemiin, Stora Sjöfalletin kansallispuistoston alueesta, Akan huiputussuunnitelmista sekä alueen tupien palveluista ja hinnoista.

Reissuun lähdettäisiin siis lastaamalla autot ja itsemme torstaina 20.08.2009 kohti pohjoista puksuttavaan autojunaan. Jäisimme junasta aikaisin perjantaiaamuna Oulussa, josta ajaisimme Ritsemiin.

Ennen sinne saapumista kävisimme tarkistamassa paluumatkan majoitus ja reissun päätösillallinen Stora Sjöfallets Fjällanläggnin -paikassa. Katsastaisimme samalla putouksen, josta Akka-järven vedet valuvat Stora Lulevatteniin. Ensimmäinen yö vietettäisiin kuitenkin STF:n Ritsemin Fjällstationin alueella joko teltoissa tai hostellissa.

Seuraavana päivänä eli lauantaina 22.08.2009 menisimme venekyydillä Akka-järven toiselle puolelle. Taivaltaisimme hetken matkaa Kungsledeniä pitkin, mutta eroaisimme siitä Akan Vässtopparna-huippujen viereiseltä jäätiköltä tulevien virtojen ylittävän sillan jälkeen ja taivaltaisimme Rákkasbuoldan kautta jonnekkin Akka-tunturin eteläpuolisille alueille, jonne pysyttäisimme "perusleirin".

Roope naputtelee suunnitelmat talteen.

Täältä käsin huiputtaisimme (toivon mukaan) Akan. Monen sen huiputtaneen kaverin nettisivuilta on selvinnyt, että huiputus voitaisiin tehdä (ilman vuorikiipeilyvälineitä) pohjoisen, kaakon tai etelän suunnasta.

Meidän leiripaikkaamme ajatellen se tapahtuisi eteläsuunnasta Borgtoppenin ja Stortoppenin välissä olevien kahden jäätikön välistä. Jotkut ovat kyllä menneet Akan Stortoppenille sen oikeanpuoleisen jäätikön vasenta reunaa pitkin. Se ei kuulemma ole ihan niin jyrkkä. No se näkee, ken elää.

Onkos tämä Heikin reaktio Sepon ehdotukseen viimeisen vaelluspäivän päivällisestä, Sepon Spessusta?

Huiputuksen jälkeen tekisimme perusleiristä päiväreissuja Nijakin ja Gisuriksen maisemiin. Suottasjjåhkån ylitys kahlaamalla onnistuu netissä olevien kirjoitusten ja kuvien perusteella kohtuullisesti (riippuen tietenkin sateista ja veden korkeudesta yleensä), mutta Sjnutjudisjåjkå saattakin olla jo paljon kinkkisempi juttu.

Kotiin lähdettäisiin viikon päästä lauantaina 28.08.2009. Tarkoitus olisi ajaa sinne "putkena". Välillä toki vaihdettaisiin kuskia ja syötäisiin, sillä ajomatkaa olisi yli 1.130 km.

Allekirjoittaneen ja Roopen ambitiot ovat reissussa tällä kertaa kuvauspainotteisia. Täytyy vain toivoa, että säiden haltija olisi siinäkin mielessä meille armollinen.

Päätettiin, että keittokuntina jatkavat samat tutut parit kuten tähänkin saakka. Petrin vastuulle jäi autojunalippujen varaamiset ja hankinnat sekä perinteisesti EA-tarvikkeet ja lääkkeet.

Tume mietteliiäänä, sataako vai paistaako Akan reissulla.

Tume selvittää veneaikataulut Ritsemistä Akka-järven vastarannalle ja takaisin, Stora Sjöfallets Fjällanlägganin yöpymishinnat, sekä mitä maksaa yöpyä Ritsemissä teltassa. Rakennuksessa olevien petipaikkojen hinnat meillä on jo tiedossa.

Pältsanille kiipeäminen opetti, että kannattaa syödä hyvin ennen huiputusta. Jotta sapuskan tekoon ei tuhraantuisi turhan paljon aikaa päätettiin hankkia Reiterin tai muun valmistajan pikaruokapusseja päiväreissuille. Siinä säästyy aikaa ja tiskiä. Roope ehdotti, että keittokunnat harkitsisivat pienen retkikeittimen hankkimista, jotta ei tarvitsisi raahata Trangioita repussa.

Teimme myös alustavan reissuruokalistan, joka on aika perinteinen lukuunottamatta pitsaa ja Sepon spessua.

Aamupalat: 1*muna/pekoni, 3*puurokokonaisuus ja 3*mysliä
Lounaat/päiväreissuruoat: 6*Reiterin mömmöjä/keittoja
Päivällisiä
Pvä 1: Tortilloja ja chiliconcarne
Pvä 2: Savuporopata pastalla
Pvä 3: Thaipata kanajauhelihalla
Pvä 4: Pitsa
Pvä 5: Gorgonzola metukka hässäkkä
Pvä 6: SEPON SPESSU
Iltapalat: 3*keksejä/juustoja, 2*lettuja ja 1*suklaamousse
Maitojauhetta jokaväliin ☺
Lisukkeita: erilaisia metukoita, maksapasteijaa, levitteitä, hilloa, näkkäriä, jälkiuunileipää

Tässä tämä suunnitelma olikin, paitsi että sain pari päivää sen jälkeen Heikiltä sähköpostin.

Hän oli jutellut sattumalta suunnitelmistamme erään työkaverinsa kanssa, joka on ollut Akan alueella kolme kertaa.

Kaverin mukaan leiriä kannattaa pitää Akan läheisyydessä vain sen ajan, kun huiputtaa tunturin. Tämän jälkeen voikin suunnata kulun vaikka Nijakin ja Gisuriksen seuduille ja perustaa leiri niihin maisemiin. Näköalat ovat kuulemma paremmat.

Akan maisemista siirrytäänkin pitämään seuraavat leirit Gisuriksen tai Nijakin maisemiin.

Heikin työkaveri lupasi tulla kertomaan omista kokemuksistaan seuraavaan kokoontumiseemme, joka pidetään näillä näkymin viikko-pari ennen reissun alkua, mikä olisi tietenkin enemmän kuin tervetullutta.

Vantaalla 03.06.2009

Eero Happonen

Ei kommentteja: